Kategorier
Dagbok

Onsdagen den 14 september 2022

Hej!

Så har vi det här med rasism och diskriminering.

Tycker inte om det på något sätt. Är inte bättre människa än att jag delar in människor i grupper inuti min hjärna oftare än vad jag gillar att jag gör. Tror dock inte att jag i mötet med människor låter det fyrkantiga tänket påverka. Rädd för människor är jag ju pga. mina erfarenheter, min PTSD, men den rädslan drabbar alla som jag möter inledningsvis.

Mamma, Jag, Ralph, Sylvia, Birgitta (pappa fotograf)

När jag var liten så flyttade min kusin Sylvia till Sverige med sin familj, alltså min moster och ingifta morbror. Min ingifta morbror Ralph var amerikan och lite mörkhyad. Jag verkligen gillade Ralph görmycket även om han retade mig med att jag var hans Baby. Jag var 6 år och absolut inte någon Baby. Tog ett tag innan jag förstod att det också är ett ord som man säger till någon som man gillar. Även när jag hade förstått så blev det en rolig grej oss emellan att Ralph sa Baby och jag blev förnärmad 😊. Att min ”vita” moster var gift med en ”neger” (som man sa på den tiden) var mycket kontroversiellt. Min kusin och jag retades för att hon var ”Mulatt” (som man sa på den tiden) och att då alltså var en mindre värd människa. Några utav mina klasskamrater ville inte umgås med mig för att jag hade en mörkhyad kusin. (Det roliga i den kråksången är att varken Ralph eller Sylvia är speciellt mörka i hyn.) Några gånger hade mamma, pappa, Ralph och moster Birgitta möjligheter att gå ut och gå på teater eller bio och gå på något ställe efteråt. Inte ovanligt att de kom hem med blåtiror för att de hade blivit påhoppade utav andra besökare på puben/ krogen. Polisen tog alltid parti för de ”vita Svennarna” som hade hoppat på de. Det blev alltid så att polisen tyckte att det bästa vore om de inte var kvar och provocerade nu när Ralph var den som var annorlunda. Kan dra hur många historier som helst om de vännerna som vi min mamma, pappa, Birgitta och Ralph hade som var mörkhyade, var Rasta-Fari´s, var judar eller annat som inte passade in på den tiden. Till min stora sorg så flyttade min kusin och hennes familj tillbaka till USA efter några år. Då blev min kusin också mobbad i skolan. Anledningen var att hon var för ”vit”… Våra judiska vänner flyttade till Isarel för att deras barn skulle få det bättre. Mannen som var RastaFari-troende förlorade vårdnaden om sin son inte bara för att han var man (på den tiden var det vanligast att mamman fick vårdnaden.) utan mycket på grund utav att han inte var en vanlig Svenne.

Att bete sig annorlunda mot de och det som man inte riktigt känner till, till de och det som man anser vara oinbjudna gäster är nog rätt mänskligt. Den andra stammen kan ju vilja den egna stammen något ont. Den andra stammen kan röra runt i grytan så att ordningen som man i en grupp byggt upp för att får lite ordning och reda och falsk trygghet (Bara Gud som kan ge trygghet.) skakas om på ett obekvämt, men också felaktigt sätt. Det finns i gamla domböcker rättesnören om hur ett brott som begicks dömdes olika beroende på om det var en från den egna socknen, från grannsocknen, från Danmark eller från någonstans i dagens Tyskland. Lägst straff till den som kom från den egna socknen och högst till den från någonstans i dagens Tyskland. Det finns också många berättelser från världens alla hörn om hur man helst inte vill att ens barn ska gifta sig med någon från en familj som man inte känner till.

Äldre Väsgötalagen

Dessutom så har jag umgåtts med turkbulgarer, iranier, kurder från Iran, amerikaner, personer från olika länder i östra Afrika, marockaner, irakier, australier, libaneser, somalier, bulgarer, romer, polacker, ryssar, jugoslaver (före delningen utav jugoslaven), tjecker, tyskar, greker, afghaner, turkar, österrikare, engelsmän, norrmän, fransmän, canadensare, brasilianare, isländare, danskar, ja till och med Stockholmare. Härav säger jag följande:

Till turkar sluta mobba turkbulgarer, till iranier sluta mobba afghaner, marockaner sluta mobba västsaharier, irakier sluta mobba mörkhyade, tyskar sluta mobba österrikare, bulgarer sluta mobba romer, engelsmän sluta mobba polacker, mörkhyade sluta mobba vita, araber sluta mobba judar, judar sluta mobba palestinier etcetera, etcetera

Till oss boendes i Sverige:

  • Till er som räknare er som invandrare av olika ursprung: Svennar är inte en enhetlig grupp som ni får lov att mobba och inte ta ert ansvar till att närma er umgänge över historia, kultur, religion.
  • Till er som räknar er som Svennar av olika ursprung: invandrare är inte en enhetlig grupp som bär skuld till att politiker och andra maktmänniskor har gjort så att klyftorna har ökat.
  • Naturliga mötesplatser tycker jag är föreningslivet där alla kan hjälpas åt för en god sak antingen det är Röda Korset, Naturskyddsföreningen eller Modelljärnvägssällskapet

.

Hoppas att du oavsett vem du är tillräckligt nyfiken och intellektuell för att våga gå emot din osäkerhet och rädsla för det okända och lära dig nytt och det gäller er alla som läser. Alla bär vi ansvar för att mötas, alltså både ge och ta, det där med att kompromissa åtminstone under en måltid eller en promenad. Att våga mötas är alla individers ansvar. Ingen utav oss kan skylla på härkomst, religion, kultur, tradition, hudfärg, klädsel etcetera.

Funktionsvarianter av alla de slag är fullständig och resurser att räkna med.

Om inte annat så har alla boendes i Sverige som inte har någon egen funktionsnedsättning ett ämne gemensamt att inleda ett samtal med och det är diskrimineringen utav personer med någon form av funktionsvariation. Det är inte enbart elakt utan också ett resursslöseri.

Ha det gott! Marie