Kategorier
Dagbok

Onsdagen den 19 oktober 2022

Hej!

Så har vi det där med växter. Är verkligen en djur- och naturvän. Även växter som inte är vilda tillfredsställer mig. Att gå in i en blomsteraffär och njuta av dofterna och den stämningen som det är ger mig ett inre och yttre lugn. Dock så har jag en tveeggad relation till att ha växter hemma. Vid olika tillfällen i livet då jag haft trädgård så har det inte varit lika tveeggat. Då har det varit självklart och jag har till och med spenderat lite för mycket resurser på hemmets yttre gröna ytor utan att egentligen tänka efter. Det har enbart varit självklart att det rummet i hemmet ska prioriteras. Att gå ut i en trädgård och låta känslorna få styra vad som ska ske där har alltid varit en självklar och stor del utav mig. För några år sedan så flyttade Mats och jag in i varsin lägenhet med inglasad balkong. Jag hade bestämt mig för att enbart ha säsongsväxter på min balkong. Köpa, placera ut, ta hand om, slänga därefter balkongdörren stänga (så att säga) och så ha vinterhalvår utan några växter alls.

Som ni ser så höll inte den planen speciellt länge. Vi flyttade in på vintern. På våren kom växterna till affärerna och jag föll för allt det vackra och väldoftande. Det var som om växterna skrek till mig att jag skulle köpa de och ta hand om de.

Det började lite enkelt med en hittad lastpall, några balkonglådor med murgröna och smultron + en Dracaena (Lucky bamboo) som var en gåva. Började läsa på om vinterförvaring och annat som är väsensskilt annorlunda när man odlar på inglasad balkong jämfört med trädgård. De flesta utav våra grannar har också haft trädgård innan de flyttade hit så i svalen blev det utbyte av erfarenheter och kunskaper. Hittade trädgårdsmästaren Nils Åkerstedts kunnande på nätet, vilket inspirerade både Mats och mig. Först hade jag tänkt någon form av barrträd på balkongen som mer eller mindre skulle sköta sig själva. Det krävdes lite för mycket resurser för att det skulle bli av, även om jag inte helt har släppt den drömmen. Det blev lite växter på rea och som jag trodde skulle klara sig över vintern. Plötsligt blev det växter som jag behöver ha inomhus över vintern och så än mer plötsligt har jag två hallonbuskar planterade där ute. Det tveeggade i att ha växter är att det kräver resurser från alla områden; vatten, jord, gödsel, krukor, bekämpningsmedel, tålamod, svårt för kroppen, budgeten knorrar, hela tiden ha reda på hur de mår och inte roligt när de dör. Dock kära du, det är helt underbart att rulla ut på balkongen och äta smultron i oktober, känna dofterna från de alla en ljummen sommardag och få försvinna in i grönskan även när jag inte klarar utav att lämna lägenheten för att ta mig ut i fria naturen, se den ena rosen efter den andra komma och att få känna lite egoistisk glädje när man lyckas hålla växterna vid god vigör.

Hoppas att du hittar grönska att njuta av någonstans i dag! Marie