Kategorier
Dagbok

Måndagen den 20 december

Skata i träden utanför lägenheten.

Hej!

I natt och idag är det tufft. Min livssituation klarar jag inte utav att bortse i från. Idag är det vårdbesök på Sveriges förmodligen fulaste sjukhus nämligen Skövde. Därefter stressa för att hinna med att ta emot hemtjänstens städpersonal. Som tur är så har vi en görbra städerska som dessutom är go och den vikarie som vi fått för henne är oxå görbra och trevlig. Dock så har jag en stressig period framför mig för jag måste ta in hjälp från andra för att göra lägenheten bebolig. (Enbart bott här ett år.) Att ta emot hjälp från andra betald som obetald, innebär att jag måste pressa mig på alla områden och det är jag inte bra på. Jo, jag är bra på att pressa mig för att vara till lags, nästan för bra, men klarar inte av den stressen i längden. Då jag har mina fysiska och psykiska problem så lever jag i ständigt för hög stress så ytterligare gör att jag inte håller i hop och det kan ta sig olika sorters självdestruktiva uttryck. Dessutom så slår fattigdomen som hårdast så här års. Mats och jag är nöjda med att fira julafton enbart han och jag, men sanningen är oxå den att vi inte har råd med annat. Egenavgiften för sjukresor höjdes med 500kr i år utan att min inkomst höjdes. Detta innebär att jag måste avstå att vara med i föreningar nästa år, varav jag var aktiv i den ena föreningen, nämligen Neuro. Kommer dessutom inte att kunna deltaga i kyrkans aktiviteter om vädret inte så tillåter och kan glömma att streama tv-program utan reklam. Tänk om alla politiker på riksdagsnivå hade sänkt sin inkomst med 500kr istället. Mig veterligen är det inget parti som har det som vallöfte, det att sänka sina egna inkomster för att rädda sjukvården och omsorgen för oss vanliga.

Nåväl kan berätta för dig om skatorna istället. Skata, Pica Pica, tillhör familjen kråkfåglar. Den är vackert glänsande svart och vit. Den häckar allmänt i närheten av mänsklig bebyggelse. Den bygger ett stort täckt risbo som den snart kommer att börja laga och fixa. Den är väldigt vaksam, men enligt min erfarenhet kan man få den rätt oskygg om man beter sig rätt och därmed få en trevlig kamrat i trädgården. Skatorna lever parvis, men på hösten och vintern kan de samlas i stora flockar såsom de flesta fåglar den årstiden. De gör det för att risken att bli tagen utav rovdjur då minskar, men jag har fått för mig att det oxå är för att de nya unga skatorna ska träffa sig en partner. Vi ska vara tacksamma för kråkfåglarna tänker jag för jag tror att deras icke kräsna födointag minskar risken för råttor.

Hoppas att du får se solen skina på en skata i dag så att du kan njuta utav den grön- och blåskimrande svarta dräkten! Marie